Het belang van de lever bij een vetrijk rantsoen.


 

 

 




Welke van de volgende uitspraken zijn waar?

 

  • Paarden kunnen gemakkelijk vet verteren, terwijl ze geen galblaas hebben.
  • Grazende paarden nemen elke dag een bepaalde hoeveelheid vet op.
  • Het verstrekken van meer calorieën uit vet en minder uit hydrolyseerbare koolhydraten kan spierproblemen bij sommige paarden verlichten.

 

Het zal sommige paardeneigenaren verbazen dat al deze uitspraken waar zijn!

 

In tegenstelling tot mensen, zijn paarden in staat om vet te verteren (waarvan een kleine hoeveelheid uit gras wordt opgenomen) zonder de hulp van een galblaas. Bij mensen slaat de galblaas gal op en scheidt deze wanneer nodig af om te helpen bij het verwerken van vetten. Bij paarden wordt gal geproduceerd door de lever. Kleine hoeveelheden worden direct naar darm gestuurd, in plaats van te worden opgeslagen totdat ze nodig zijn. Dit is een van de redenen dat paarden moeten wennen aan een vetrijk rantsoen. Dit moet geleidelijk worden geïntroduceerd. Omdat slechts een kleine hoeveelheid gal in de darm aanwezig is, kan een maaltijd die rijk is aan vet anders niet efficiënt worden verteerd. Het paard kan dan zelfs diarree ontwikkelen. Als de hoeveelheid voedingsvet beetje bij beetje wordt verhoogd, past het spijsverteringssysteem van het paard zich aan de verandering aan.

 

Bij sommige paarden draagt het metabolisme van koolhydraten bij tot zware spierkrampen tijdens inspanning. Overschakelen naar een dieet met een lager percentage zetmeel en een groter percentage vet verlicht spierproblemen bij veel paarden. 

Voor spierbevangenheid zijn meerdere oorzaken mogelijk. Dit wordt dus niet in alle gevallen veroorzaakt door de inname van teveel koolhydraten. Een dierenarts zal het paard moeten onderzoeken om het exacte probleem vast te stellen en de meest effectieve behandeling te bepalen.

 

Voor paarden die regelmatig zware arbeid verrichten, is een vet- en vezelrijk dieet waarschijnlijk een noodzakelijk onderdeel van het totale management. Hoe je het vetgehalte in het rantsoen van jouw paard kan verhogen, lees je hier. (https://www.nbequinesupport.nl/vetten-toevoegen-voor-gewichtstoename-en-vachtconditie-bij-paarden/)

 

Naast het produceren van gal voor de vertering van vet heeft de lever een aantal andere belangrijke functies bij paarden. Het produceert hormonen die de immuunfunctie, bloeddruk en productie van rode bloedcellen beïnvloeden; vormt glucose en slaat deze energiebron op als glycogeen; en dient als een opslagplaats voor een aantal in vet oplosbare vitaminen. De lever kan ook veel schadelijke stoffen neutraliseren, maar deze kan wel worden beschadigd als het paard bepaalde toxische planten eet.

 

Wilt u persoonlijk advies over het rantsoen van uw paard? Neem contact met mij op! 

 

 

 

 

 

 

 

Source: KER